Työssäoloehtoon ei voida huomioida työtä, jota jäsen on tehnyt saadessaan osasairauspäivärahaa. Työssäoloehtoon ei myöskään voida huomioida aikaa, jolta jäsenelle on maksettu työ- tai virkaehtosopimuksen perusteella alennettua sairausajan palkkaa. Nämä jaksot kuitenkin pidentävät työssäoloehdon 28 kuukauden tarkastelujaksoa.

Kyseinen työttömyysturvalakimuutos astui voimaan 1.1.2010. Kyseisen tekstin voi bongata myös työttömyyskassojen sivuilta.

Oma työttömyyteni alkoi maaliskuun lopulla. Soittelin sitä ennen kassaani ja tiedustelin kuinka viime vuonna saadut alennetut sairausajan palkat vaikuttavat tulevaan korvaukseeni. Sain puhelimessa selkeän vastauksen, että eivät mitenkään, sillä niitä ei oteta mukaan työssäoloehtoon lakimuutoksen takia.

Ensimmäiset korvaukset maksettiinkin edellä selvitetyllä perusteella. Sitten tulikin pyyntö toimittaa kassalle uusi palkkatodistus ajalta, jossa oli mukana myös noita alennettuja sairausajan palkkoja. Tiedusteltuani kassalta syytä tähän, sain kuulla, että koska alennetut sairausajan palkat on maksettu viime vuoden puolella, ei lakiuudistus koskekaan minua.

Kaksi iltaa netin ja lakitekstien selausta. Sitten tivasin kassalta perusteluja tarkemmin, sillä itse en niitä löytänyt. Mutta enpä saanut perusteluja, virkailija ei osannut sanoa mistä oli perusteet löytänyt. Kuulemma päätöksen mukana tulisi sitten kootut selitykset. Puhelun jälkeen otti päähän oikein kunnolla ja niinpä soitin vanhaan kassaani ja tiedustelin sieltä, kuinka heillä asia ratkaistaan. Ystävällinen virkailija kertoi, ettei alennettuja sairausajan palkkoja oteta huomioon, vaikka ne olisi saatukin viime vuoden puolella.

Lähetin tänään uuden palkkatodistuksen kassalle. Laskin, että pahimmassa tapauksessa korvaukseni pienenee melkein kymmenen euroa päivässä sairausajan alennetun palkan takia. Entäs, jos en olisikaan ollut oikeutettu saamaan sairausajan palkkaa työnantajaltani? Silloin olisin saanut Kelan päivärahaa ja tuota aikaa ei olisi otettu huomioon laskettaessa minulle työttömyyskorvausta. On se niin epäreilua!